Türk Mutfağının Vazgeçilmezi – Hamur İşi

Türk Mutfağının Vazgeçilmezi – Hamur İşi

Hamur işleri Türk mutfağında çok büyük öneme sahip olarak yer alıyor. Çeşitli malzemelerle karıştırılarak yapılan hamurdan farklı lezzetler ortaya çıkıyor. Hamur işleri bazen beş çayında, bazen misafir ağırlarken bazen de karşımıza akşam yemeği olarak çıkabiliyor. Herkesin ortak kabulü ise lezzetli olmaları. Bunun yanı sıra hamur işinin pişirme yöntemlerinde de farklılıklar görebiliyoruz. Günün her saati yiyebileceğiniz bu lezzetlere eşlik eden en iyi iki şey ise Türk çayı ve ayran.

 

PİDE

Türk mutfağına Orta Asya’nın kazandırdığı lezzet olarak karşımıza pide çıkıyor. Kimi zaman kahvaltıda kimi zaman akşam yemeğinde karşımıza çıkan pide, yöresine göre farklı şekillerde hazırlanıyor. Pidesiyle ön plana çıkan şehrimiz Samsun. Kapalı olarak yani malzemesi içinde hazırlanan Samsun’un Bafra pidesi 1850 yılından bugünlere kadar uzanan bir lezzet. Samsun’un yanısıra tarihi 60 yıl öncesine dayanan, Etli Pidesi ve Mevlana Pidesiyle ön plana çıkan diğer şehrimiz Konya. Pidesiyle ünlü diğer bölgeler ise Rize, BursaKastamonuSivas, Aydın, DenizliTrabzon. Rize’de kavurmalı ve kaşarlı, Trabzon’da peynirli ve Sürmene, Bursa’da tahinli, Kastamonu’da kır, Aksaray’da şerbetli pideyi mutlaka denemelisiniz.

 

 

EKMEK

Ekmek toplumumuzun vazgeçilmezi ve temel besin maddesi olarak görülmektedir. Her bölgede mayalı ya da mayasız olarak ekmek türleri yapılıyor. Kırsal bölgelerde ekmekler evlerde özel ocaklarda, saçta ya da tandırda hazırlanıyor.Şehir merkezlerinde ise ekmek fırınları bu ihtiyacı karşılıyor. Fakat salgın hastalıkların olmasıyla birlikte şehirde ki insanlar da artık ekmeği evde üretmeyi tercih edebiliyorlar. Birçok ekmek çeşidi bulunmaktadır. Somun, hemen hemen her sofrada yer alan bir ekmek türü iken Baget Ekmek, Papatya Ekmeği, Trabzon Ekmeği, Baget Ekmek, Mısır Ekmeği de çok fazla tüketilmektedir. Bazı ekmek çeşitleri ise daha çok belli bazı bölgelerde yöresel olarak tüketilmektedir. Mısır ekmeği ise Karadeniz bölgesinin simgesi. SinopArtvin, Trabzon ve Kastamonu’da farklı çeşitleri olsa da mısır ekmeği özellikle balıkla birlikte çokça tüketilen bir lezzet. Ekmeğinden pidesine, mantısından böreğine Türk mutfağının en güzel hamur işi çeşitlerini denemelisiniz.

 

 

Etiketler: Hamur işi
Şubat 20, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler (cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için KVKK sözleşmemizi inceleyebilirsiniz.